форма нарізки |
найменування овочів |
розміри |
кулінарне використання |
Соломка
|
1)картопля
2)морква, петрушка, селера, буряк,лук репчатий,білокачанна капуста,
3)кольрабі,
4)капуста червонокачанна
|
1)Квадратний переріз 0,2*0,2см, довжина 4-5 см
2)Квадратний переріз 0,2*0,2см, довжина 4-5 см
3)Квадратний переріз 0,2*0,2см, довжина 4-5 см
4)Квадратний переріз 0,2*0,2см, довжина 4-5 см
|
1)Для смаження
2)Для борщу
3)Для бульйону з овочами
4)Для борщу
|
Брусочки
|
1)картопля
2)морква, петрушка, селера, кольрабі
|
1)Квадратний переріз від 0,7*0,7 до 1*1, довжина 3,5-4см
2)Квадратний переріз 0,4*0,4см, довжина 2,5-3,5см
|
1)Для смаження у фрітюрі
2)Для бульйону з овочами
|
Кубики
|
1)картопля
2)морква, петрушка, селера,ріпчаста цибуля
3)Зелень петрушки та укропу капуста білокачанна
|
1)Величина ребра 1-2,5 см
2)Величина бребра 0,3-0,75 см
3)0,1-0,2*0,1-0,2см Вел. ребра 0,2-0,3 см
|
1)Для супів
2)Для щів
3)Для посипання
|
Кружечки
|
1)картопля
2)морква, петрушка, селера
|
1)Диаметр 1-3 см; толщина 0,2-0,3 см
2)Диаметр 2-2,5 см; товщина 0,1-0,3 см
|
1)На гарнір
2) Для супу
|
Скибочки
|
1) картопля
2) морква, буряк
3) кольрабі
|
1)Розміри 1,5-3 см; товщина 0,3--0,5 см
2)Розміри 2-2,5 см; товщина 0,2-0,3 см
3)Розміри 2-2,5 см; товщина 0,2-0,3 см
|
1)Для смаження
2)Для борщу, вінегрету
3) Для салатів та вінегретів
|
Часточки
|
1) картопля
2)морква, петрушка, селера, ріпчастий цибуля
|
1) Різні розміри, але не більше 5 см
2)Різні розміри, але не більше 3,5 см
|
1)Для рагу
2)Для щів
|
Квадратики (шашки)
|
1)білокачанна капуста
|
1)Розміри 3-3,5 см
|
1)Для борщу
|
Кільця та полукільця
|
1) цибуля ріпчаста
2)цибуля-порей
|
1)Діаметр 3-6 см
2)Діаметр 1-2,5 см
|
1)На гарнір
2)Для салатів
|
Гребінці, зірочки, шестерні
|
1)морква, петрушка
|
1) 2-3*1,25 см
|
1) На гарнір
|
Бочонки, горішки, кульки
|
1)картопля
2)морква, петрушка
|
1)Бочонки 3,5-4*6 см; горішки діаметром 1,5-2,5 см
2)Кульки діаметром 1,5-1 см;
горішки 1-1,5 см
|
1)На гарнір
2)На гарнір
|
Стружка
|
1)хрін
2)картопля
|
1)Довжина 4-6 см , ширина1,5-1 см, товщина 0,1-0,2 см
2)Товщина 0,3 см, довжина 15-25 см
|
1)На гарнір
2)На гарнір
|
Рубка
|
1)ріпчаста цибуля, морква, білокачанна капуста
|
1)Розміри 0,1-0,2*0,1-0,2 см
|
1)Для щів
|
|