Среда, 08.05.2024, 03:15
Seamstress 

Меню сайта
Категории раздела
9 класс [2]
10 класс [21]
11 класс [21]
Державна підсумкова атестація 2012, 11 клас [30]
группа"кулинары" [20]
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 355
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Погода

Ссылка на мой сайт
<A HREF="//trudobuch.ucoz.ua/" TARGET="_blank">Для учителя-
технологии</A>
Главная » 2012 » Апрель » 8 » Фурнітура для одягу, прокладкові, оздоблювальні матеріали
18:54
Фурнітура для одягу, прокладкові, оздоблювальні матеріали

Фурнітура для одягу, прокладкові, оздоблювальні матеріали

Фурнітура - це допоміжні матеріали, які застосовують під час виготовлення швейних виробів: ґудзики, гачки, кнопки, пряжки, нитки, корсажна стрічка тощо.

За призначенням ґудзики поділяють на кілька груп: пальтові, костюмні, платтяні, білизняні, дитячі та формені. Виготовляють ґудзики з наскрізними дірочками і глухі, тобто зверху без дірочок. Такі ґудзики мають знизу вушко з отвором для нитки. Кольорові, різноманітні за формою ґудзики пришивають не тільки для застібання одягу, а й для його оздоблення.

Ґудзики бувають із пластмаси, перламутрові, металеві, скляні, рогові, кістяні, дерев'яні, прес-порошкові, акрилатові, фенопластові, ґудзики з полістиролу, а також обтягнуті тканиною, тобто обшиті зверху тканиною.

Крім ґудзиків, для застібання застосовують кнопки платтяні, гачки, петельки, застібки «блискавка», пряжки.

Кнопки найчастіше пришивають до суконь та блузок із закритою застібкою.

Гачки та петельки виробляють із сталевого або мідно-цинкового дроту; щоб захистити від корозії. їх лакують, оксидують, нікелюють або просріблюють. За призначенням гачки бувають: шубні, пальтові, для плащів, кителів, гімнастерок, для жіночих блузок і суконь. Є також спеціальні гачки для застібання штанів.

Пряжки для штанів виробляють зі сталевої стрічки штампуванням; щоб захистити від корозії, їх лакують або оксидують. Пряжки використовують для пальт, суконь, верхнього одягу. Форма і розміри пряжок різні: прямокутна, кругла, овальна з перекладиною посередині.

Кнопки складаються з основи з виступом (штифтом) і головки, що має заглиблення, яким фіксується основа зі штифтом. Виготовляють кнопки з латуні (нікельовані, посріблені), зі сталевої стрічки (лаковані) або пластмасові. Використовують їх для застібання жіночих блуз, суконь, дитячих сорочок, головних уборів.

Застібки «блискавка» складаються з двох бавовняних або шовкових стрічок з рядами металевих або пластмасових зубчиків і замка. Металеві деталі застібок мають бути нікельованими або хромованими, а пластмасові - з декоративним чи лаковим покриттям. Використовують застібки-блискавки з нерознімним ходом замка для суконь, спідниць, штанів, а з рознімними - для спеціального та спортивного одягу.

Швейні нитки. Для шиття використовують бавовняні швейні нитки, найчастіше № 60-30. Для оздоблення - шовкові, штучні і синтетичні.

Основною ознакою високої якості швейних ниток є їх міцність і еластичність. Якість шва у виробі залежить, в основному, від якості ниток.

Оздоблювальні матеріали - це стрічки, тасьма, шнури, мереживо, тюль, шитво. Вони широко використовуються у швейному виробництві для оздоблення одягу, а також як прикладні матеріали. В якості оздоблювальних матеріалів застосовують також тканини, шкіру, замшу, хутро, фурнітуру одягу, бісер тощо.

Стрічки - це вузькі смужки різної ширини, виготовлені переплетенням ниток основи та пітканням. За способом виробництва стрічки поділяють на ткані, нарізні та в'язані.

За призначенням стрічки поділяються на оздоблювальні, докладні й одягові-допоміжні.

Оздоблювальні стрічки: капелюшна, стрічка-оксамитка, стрічка «Українка», білизняна стрічка, декоративно-капронова, картата, стрічка-лаке, стрічка-бейка.

Докладні стрічки: кіперна, бортова, корсажна, корсетна, стрічка для штанів.

Одягово-допоміжні: еластичні, підв'язувальні, бандажні та інші стрічки.

Тасьма - це вузька смужка, отримана на спеціальних петельних верстатах із системи ниток, що переплітаються під кутом 45°. Серед видів тасьми найбільш поширені білизняна, корсетна, одягова, еластична.

Шнури за способом виробництва бувають плетені, сукані й в'язані. Найпоширенішими в швейному виробництві є сутаж, синелька, бортові, петельні, корсетні та оздоблювальні шнури.

Мереживо — це сітчасті, прозорі, плетені, в'язані або вишиті вироби, отримані машинним чи ручним способом. Мереживо буває: машинне, плетене, вишите, ручної роботи, філейне, в'язане.

Гіпюр - це мереживо, яке складається з випуклих фігурок, з'єднаних між собою ажурною сіткою, повітряна вишивка, яку виконують бавовняною пряжею або текстурованою ниткою на бавовняній чи натуральній шовковій тканині просоченої солями алюмінію. Гіпюр застосовують для святкових блуз, суконь, оздоблення.

Тюль — це рідке сітчасте полотно. Буває гладким і візерунчастим. Використовують для виготовлення покривал, накидок, фіранок, занавісок.

Шитво отримують на основі тонкої бавовняної тканини (батисту, маркізету тощо), на яку машинним способом наносять вишивку, яку поєднують з вирізаними отворами, які входять до загальної композиції малюнка. Використовують для оздоблення жіночої білизни, суконь, блуз.

 

Категория: Державна підсумкова атестація 2012, 11 клас | Просмотров: 6270 | Добавил: Виктория | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Апрель 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Торезская школа-интернат
  • Зугресская школа-интернат
  • Чутівська ЗОШ І-ІІІ ступенів
  • Константиновская школа-интернат №1
  • Основы здоровья.Сайт Маргариты Кукобы
  • Методическая и учебная литература
  • Новости ведущих издательств Украины
  • Константиновская вспомогательная школа-интернат
  • Дефектолог-практик. Сайт Кирии Анжелы Витальевны
  • Полезные ссылки
  • Министерство образования и науки Украины
  • Управление образования и науки Донецкой областной государственной администрации
  • Донецкий областной институт последипломного педагогического обраазования
  • Каталог сайтов школ Украины
  • ВСЁ ДЛЯ ПЕДАГОГА-ОРГАНИЗАТОРА
  • Методическая копилка учителя информатики
  • Дайджест «Усе для школи» — це електронне видання про послуги та товари для тих, хто працює в освітній галузі України
  • Видавництво «Шкільний світ»


    Copyright MyCorp © 2024
    Бесплатный хостинг uCoz