Гігієна та санітарія виробництва
Дана дисципліна включає в себе вивчення кількох наук - мікробіології, фізіології харчування, гігієна і санітарія .
Учні , які обрали професію кухаря, повинні знати основи фізіології харчування, мікробіології, санітарно-гігієнічні вимоги до умов обробки продуктів і технології приготування їжі.
Фізіологія харчування-область науки фізіології живого організму.
Мета вивчення:
- вплив їжі на організм людини,
-встановлення потреба людини в харчових речовинах,
-визначення оптимальних умов перетравлення і засвоєння їжі в організмі.
Фізіологія харчування пов'язана з кулінарією, ставить перед нею конкретні завдання підвищення поживної цінності їжі в процесі її приготування.
Мікробіологія - наука, що вивчає будову, властивості і життєдіяльність мікроорганізмів.
Їжа є сприятливим живильним середовищем для розвитку мікробів, які своєю дією можуть змінити властивості і якість їжі, роблячи її небезпечною для здоров'я людини.
Знання основ мікробіології необхідно працівникам громадського харчування для правильного розуміння ролі мікробів у розвитку харчових інфекцій і отруєнь, а також для здійснення заходів щодо їх попередження.
Гігієна - наука про здоров'я людини, що вивчає вплив зовнішнього середовища на його організм.
Гігієна харчування - один з найважливіших розділів гігієнічної науки про раціональне харчування населення.
Мета вивчення дисципліни:
-розробка науково обгрунтованих норм харчування людини,
- розробка способів кулінарної обробки, зберігання, перевезення та реалізації продуктів.
Санітарія - практичне здійснення гігієнічних норм і правил.
Мета вивчення:
-дотримання суворого санітарного режиму в процесі зберігання та транспортування харчових продуктів,
-дотримання приготування, реалізації їжі і обслуговування споживачів
|