Пятница, 26.04.2024, 08:07
Seamstress 

Меню сайта
Категории раздела
9 класс [2]
10 класс [21]
11 класс [21]
Державна підсумкова атестація 2012, 11 клас [30]
группа"кулинары" [20]
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 355
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Погода

Ссылка на мой сайт
<A HREF="//trudobuch.ucoz.ua/" TARGET="_blank">Для учителя-
технологии</A>
Главная » 2012 » Апрель » 8 » Класифікація складок, технологія їх обробки
19:37
Класифікація складок, технологія їх обробки

 Класифікація складок, технологія їх обробки

Складки дають змогу регулювати ступінь прилягання виробу, його форму і конструкцію. Складки бувають односторонні, зустрічні, бантові, віялоподібні та вшиті. Крупні складки зустрічаються найчастіше на спідницях. Дрібні складочки та защипи - на ліфах плечових виробів, на вставках, під кокетками.

Односторонні складки - це складки з однаковими згинами, закладеними з лицьового боку в один бік. Під час розкроювання деталей на глибину складки додають подвійну ширину складки. Так, при ширині


складки 3...5 см на її глибину додають 6...10 см. На тканині розмічають з виворітного боку ширину, глибину й кінець застрочування складок. Потім по намічуваних лініях складок деталь перегинають лицьовим боком всередину, зметують по згину складки й зшивають, закінчуючи строчку в кінці наміченої лінії впоперек. Складку відгинають на один бік і припрасовують з виворітного та лицьового боків через вологу тканину. Лише потім витягують намітку. З лицьового боку складки можна настрочити оздоблювальну строчку. При цьому довжина її залежить від фасону виробу.

Край складки може бути відлітним. На деталях, що складаються з двох частин, боковий шов можна обробити односторонньою складкою, яка з'єднує дві деталі. Залежно від розміщення згину складки викрійку розрізають і при розкрої до обох деталей додають тканину, що дорівнює половині глибини складки, тобто по 5- 6 см на шов. На одній з деталей, відступивши від зрізів, намічають ширину складки і кінець застрочки. Потім деталі складають лицьовим боком всередину, вирівнявши зрізи, зметують по наміченій лінії, зшивають, повертаючи строчку в кінці впоперек припуску на складку. Потім зшивають складку по краю до кінця. Наметувальну нитку витягують, деталь розкладають на столі і припрасовують з лицьового і виворітного боків через вологу тканину. Під час настрочування складки оздоблювальною строчкою на деталях з лицьового боку намічають лінії складок. На верхній деталі припуск на складку перегинають навиворіт, заметують і припрасовують. Після цього деталь з обробленою половиною складки накладають на іншу деталь, згином до наміченої лінії, наметують і настрочують з лицьового боку від згину складки (ширина складки залежить від фасону). Краї складки зметують і зшивають, зрізи обметують. Живу нитку витягують, а складку припрасовують через вологу тканину.

Зустрічні складки складаються з двох односторонніх складок, закладених назустріч одна одній. Згин складок з лицьового боку розміщений у стик, а з вивороту - у протилежні боки.

Під час розкроювання зустрічних складок на глибину відпускають тканини у чотири рази більше від ширини складок. Так, при ширині складки 4 см на глибину додають 16 см. Для обробки складок намічають лінії глибини складок і кінець застрочки. По намічених лініях складки перегинають лицьовим боком всередину, зметують густими стібками до кінця або зшивають рідкою машинною строчкою. Зшивають складку від початку до наміченої лінії кінця застрочки. Потім витягують живу нитку складки, залишивши не зшитою ту частину, де складка розходиться.

З вивороту складку розкладають на два боки, зметують і припрасовують, щоб згини складок не збігалися і не розходилися біля строчки. На відстані 0,3.. .0,4 см від краю прострочують до кінця вшивання складки, прокладаючи строчку поперек припуску на складку. З лицьового боку складку настрочують зліва і справа від шва з'єднання оздоблювальною строчкою.

Зустрічна складка може бути з двох основних деталей і підставної смужки з основної тканини. Під час розкроювання виробу до основних деталей додають по половині глибини складки. Смужку викроюють так, щоб ширина її дорівнювала подвійній ширині припуску па складку (при ширині 5 см потрібно 10 см), а довжина - довжині деталі або довжині складки від низу до кінця застрочки складки плюс 6-7 см. На основних деталях намічають припуск на складку і кінець зшивання складки. Склавши їх лицьовими боками всередину, зметують по наміченій лінії припуску до кінця і зшивають по наміченій лінії від початку складки до кінця її застрочки. Наметувальну нитку витягують, залишивши тільки там, де розходиться складка. Шов розпрасовують, одночасно запрасовуючи згин складки. Тоді підгинають низ деталі (виробу) на 3-4 см, змотуючи і підшиваючи швом «козлик». На смужці низ також підшивають і припрасовують.

Особливості обробки байтових складок. Бантові складки є різновидом зустрічних та односторонніх складок. Обробляють байтову складку так само, як і зустрічну, тільки припуски на складки роблять не з вивороту, а з лицьового боку деталі. Припуск на складку зметують, зшивають до потрібної довжини, а потім розпрасовують. Згини складки спрямовані в протилежні боки й утворюють бант.

Особливості обробки віялових складок. Віялові складки - різновид зустрічних складок. Особливістю їх є те, що в одній зустрічній складці розміщено дві або три такі самі складки, але кожна наступна складка вужча від попередньої. Найширша складка - перша, розміщена до основної деталі з внутрішнього краю припуску.

 

Категория: Державна підсумкова атестація 2012, 11 клас | Просмотров: 3069 | Добавил: Виктория | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Апрель 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Торезская школа-интернат
  • Зугресская школа-интернат
  • Чутівська ЗОШ І-ІІІ ступенів
  • Константиновская школа-интернат №1
  • Основы здоровья.Сайт Маргариты Кукобы
  • Методическая и учебная литература
  • Новости ведущих издательств Украины
  • Константиновская вспомогательная школа-интернат
  • Дефектолог-практик. Сайт Кирии Анжелы Витальевны
  • Полезные ссылки
  • Министерство образования и науки Украины
  • Управление образования и науки Донецкой областной государственной администрации
  • Донецкий областной институт последипломного педагогического обраазования
  • Каталог сайтов школ Украины
  • ВСЁ ДЛЯ ПЕДАГОГА-ОРГАНИЗАТОРА
  • Методическая копилка учителя информатики
  • Дайджест «Усе для школи» — це електронне видання про послуги та товари для тих, хто працює в освітній галузі України
  • Видавництво «Шкільний світ»


    Copyright MyCorp © 2024
    Бесплатный хостинг uCoz