Суббота, 27.04.2024, 06:47
Seamstress 

Меню сайта
Категории раздела
9 класс [2]
10 класс [21]
11 класс [21]
Державна підсумкова атестація 2012, 11 клас [30]
группа"кулинары" [20]
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 355
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Погода

Ссылка на мой сайт
<A HREF="//trudobuch.ucoz.ua/" TARGET="_blank">Для учителя-
технологии</A>
Главная » 2012 » Апрель » 8 » Неткані матеріали, принцип їх виготовлення. Класифікація нетканих матеріалів
19:01
Неткані матеріали, принцип їх виготовлення. Класифікація нетканих матеріалів


Неткані матеріали, принцип їх виготовлення.
Класифікація нетканих матеріалів

У швейній промисловості поряд із тканинами широко використовують неткані матеріали, які виробляють безпосередньо з текстильних волокон або з системи ниток. Виробництво тканиноподібних матеріалів - нетканих полотен - розвивається швидкими темпами і дає відповідний економічний ефект. Основою нетканих полотен являються волокнисті полотна, шари ниток, тканина розрідженої структури, трикотажні полотна і різні комбінації цих матеріалів. Крім того, в якості елементів основи полотна можуть бути використані текстильні матеріали, полімерні плівки, сітки. Часто для підвищення міцності волокнистого полотна на його поверхні або між шарами розміщують каркас у вигляді поперечної системи ниток; сітки із ниток основи і піткання, складених один на одного; розрідженої тканини; полімерної плівки.

Неткані матеріали в Україні виробляють на Бориславській та Рівненській фабриках, остання є єдиною в Україні, де застосовують усі використовувані технології.

Для виробництва нетканих матеріалів придатні волокна натуральні, хімічні, відходи текстильної, трикотажної, швейної промисловості, відходи споживання (зі зношених текстильних виробів). Сполучними речовинами є еластомери, термопластичні й термоактивні полімери, а при виготовленні в'язально-прошивних матеріалів - бавовняна пряжа, комплексні нитки звичайні й текстуровані. Неткані полотна бувають побутового, технічного й спеціального призначення. Близько 80 % загального обсягу нетканих


матеріалів займають полотна технічного призначення. Неткані матеріали побутового призначення є хорошими замінниками тканин прокладкових, одягових, утеплювальних, рушникових, білизняних тощо. Державним стандартом 4.34-84 "Система показників якості продукції. Полотна неткані та штучні, неткані вироби побутового призначення. Номенклатура показників» неткані матеріали групують таким чином:

    за видом сировини — з натуральних волокон і пряжі: з хімічних волокон і ниток; з хімічних волокон; з натуральних волокон; з хімічних ниток; з відходів різних волокон і ниток; з ниток і волокон різних комбінацій;

    за структурою - плоскі, об'ємні, пухнасті (кошлаті, махрові), ворсові;

. за призначенням - полотна для одягу (платтяно-костюмні, блузково-сорочкові), для спортивного та пляжного одягу, дитячої білизни, прокладкові, утеплювальні, підкладкові, взуттєві, рушникові, декоративні, меблеві, прокладкові, текстильно-галантерейні, ковдри та пледи, покривала, клеєні декоративні серветки, покриття для підлоги;

. за способом виготовлення - полотнопрошивні, ниткопрошивні, тканинопрошивні, клеєні, голкопробивні, комбіновані.

В'язальнопрошивне полотно - це неткане полотно, виготовлене шляхом пров'язування нитками або волокнами волокнистого полотна, ниток, тканини або поєднання їх з нетекстильними матеріалами з утворенням петель з ниток чи волокон. В'язальнопрошивні неткані полотна можуть бути полотно-прошивними, ниткопрошивними й тканинопрошивними.

Полотнопрошивне полотно - це в'язальнопрошивне полотно на основі волокнистого полотна. Полотнопрошивні неткані полотна м'які, приємні на дотик, мають хороші гігієнічні властивості, майже не зминаються і не збігаються, порівняно стійкі до зношування.

Ниткопрошивне полотно — це в'язальнопрошивне полотно на основі однієї або двох систем ниток, які перекриваються. Ниткопрошивні полотна характеризуються високою гігроскопічністю й теплозахисною здатністю, добре пропускають повітря, але не стійкі до витирання. Використовують у медицині (бинти, хірургічні маски, чохли на взуття), у виробництві дитячих м' яких іграшок, у будівництві (ізоляційні стрічки, покрівельні матеріали).

Тканинопрошивне полотно - це в'язальнопрошивне полотно із застосуванням тканини та утворенням ворсової петлі. За обробкою тканинопрошивні полотна бувають гладкофарбованими, вибивними та меланжевими, з петельним і начесаним ворсом, одно- та двобічні. З цих полотен виготовляють широкий асортимент виробів: чоловічі сорочки, сукні, простирадла, рушники, махрові халати. Ворсові полотна для пошиття верхнього одягу - пальт, костюмів, курток, дитячого одягу.

Клеєне полотно — це неткане полотно, виготовлене з волокнистого полотна, елементарних ниток, ниток і тканин, скріплених шляхом дисперсії, розчинів полімерів. З клеєного полотна виготовляється понад десять видів прокладкових полотен (флізелін, прокламілін, об'ємні клеєні матеріали). З'єднують ці матеріали нитковим і клейовим способом.

Голкопробивне полотно - це неткане полотно, виготовлене голкопроколюванням волокнистого полотна або шляхом з'єднання його з тканиною чи полімерною плівкою. З такого полотна виготовляють верхній одяг, ковдри, утеплене взуття.

Категория: Державна підсумкова атестація 2012, 11 клас | Просмотров: 8432 | Добавил: Виктория | Рейтинг: 5.0/1
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Апрель 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Торезская школа-интернат
  • Зугресская школа-интернат
  • Чутівська ЗОШ І-ІІІ ступенів
  • Константиновская школа-интернат №1
  • Основы здоровья.Сайт Маргариты Кукобы
  • Методическая и учебная литература
  • Новости ведущих издательств Украины
  • Константиновская вспомогательная школа-интернат
  • Дефектолог-практик. Сайт Кирии Анжелы Витальевны
  • Полезные ссылки
  • Министерство образования и науки Украины
  • Управление образования и науки Донецкой областной государственной администрации
  • Донецкий областной институт последипломного педагогического обраазования
  • Каталог сайтов школ Украины
  • ВСЁ ДЛЯ ПЕДАГОГА-ОРГАНИЗАТОРА
  • Методическая копилка учителя информатики
  • Дайджест «Усе для школи» — це електронне видання про послуги та товари для тих, хто працює в освітній галузі України
  • Видавництво «Шкільний світ»


    Copyright MyCorp © 2024
    Бесплатный хостинг uCoz