Пятница, 19.04.2024, 04:25
Seamstress 

Меню сайта
Категории раздела
9 класс [2]
10 класс [21]
11 класс [21]
Державна підсумкова атестація 2012, 11 клас [30]
группа"кулинары" [20]
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 355
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Погода

Ссылка на мой сайт
<A HREF="//trudobuch.ucoz.ua/" TARGET="_blank">Для учителя-
технологии</A>
Главная » 2012 » Апрель » 8 » Призначення виточок, види виточок за способом обробки й місцем розташування
19:29
Призначення виточок, види виточок за способом обробки й місцем розташування

Призначення виточок, види виточок за способом обробки й місцем розташування

Види виточок та їх обробка. Форма одягу створюється конструктивними лініями бокових, плечових зрізів, пройми, а також конструктивними лініями виточок. Основні форми виточок і складок по лінії талії:

- м'яка складка (вертикальні лінії визначають середину складки та її ширину, горизонтальні - довжину складки);


-     виточка, що переходить у м' яку складку;

-     виточка, яку застосовують для створення в одязі щільно прилягаючої форми, з визначенням лінії талії (у верхній частині за рахунок вигнутих ліній, а в нижній - за рахунок увігнутих);

-     в одязі прилягаючої форми по нижній частині і м'якої-по верхній;

-     виточка для легкого приталення, з невираженим розміром талії;

-     асиметричні виточки.

Виточки бувають: плечові, нагрудні, ліктьові й талієві.

Обробка виточок. Перед зшиванням виточки обводять крейдою. Виточки можуть переходити у м'які складки, іноді їх заміняють защипами, складками, підрізами, рельєфними швами.

Виточки, що йдуть від зрізу деталі, обводять крейдою з вивороту по допоміжному лекалу трьома лініями. Виточки всередині деталі намічають чотирма лініями. Потім деталь складають пополам, лицьовим боком всередину по середній лінії або суміщують бокові сторони виточки і зшивають їх. Зшиваючи виточки, що йдуть від зрізу деталі, починають строчку від зрізу і зводять її нанівець у кінці. Виточки всередині деталі зшивають від одного кінця до другого по намічених лініях. При індивідуальному пошитті сукні виточки спочатку зметують, а потім зшивають.

Виточки, розміщені від краю деталей, зшивають, починаючи від зрізів, на середині деталі-від одного з кінців виточки. Виточки, що переходять у м'які складки, зшивають впоперек складки і роблять закріпку у вигляді трикутника. Щоб виточка мала гарний вигляд, її спочатку обов'язково прометують по намічених лініях, перевіряють, чи вона на своєму місці та чи виконує ту функцію, з якою зроблена, і лише тоді прошивають на машині.

У випадку, коли виточка асиметрична (фігурна), її починають зметувати з вершини початку або кінця по лицьовому боці виробу або деталі.

Нагрудні виточки складають посередині лицьовим боком всередину і зметують від вузької частини до широкої, а зшивають навпаки, зводячи строчку нанівець. Кінець виточки закріплюють на машині або зав'язують по внутрішньому її згину. Нагрудні виточки, які переходять у м'які складки, закріплюють під кутом у напрямі зрізу, заокруглюючи строчку в кутиках. Якщо нагрудна виточка глибока, то її розкладають в обидва боки, прометують посередині і припрасовують. Слабке місце, що утворилось в кінці виточки, спрасовують.

Плечові виточки обробляють, як і нагрудні, запрасовують їх у бік середини деталі.

Ліктьові виточки обробляють так, як і поперечні, запрасовують до низу рукава.

Талієві виточки обробляють, як і нагрудні, запрасовують до середини переду і спинки. Виточки, розміщені по верхньому зрізу спідниці, зметують від вузької частини до широкої, тобто до талії, а зшивають — від талії до кінця виточки, зводячи нанівець.

Виточки, що йдуть вертикально від зрізів деталей, тобто від плечових швів, горловини, від лінії талії, запрасовують до центра деталі, а виточки, розміщені горизонтально, тобто ті, що йдуть з пройми, бокових зрізів, запрасовують у напрямі низу деталі, слабину в кінцях спрасовують.

Обробка підрізів. Підрізи - це прямі або фігурні розрізи, які заміняють нагрудні виточки. Як правило, їх розміщують на ліфі плечових виробів і у поясних верхньої та нижньої частин. Обробляють підрізи зборками, складками та різним оздобленням: кантом, оборкою, клапаном або оздоблювальною строчкою. Під час розкроювання не дорізають до кінця лінії підрізу 1 см. Довший зріз підрізують, призбирують або закладають складочки, щоб його довжина дорівнювала короткому. Краї розрізу складають лицьовими боками всередину, вирівнюючи зрізи, і зметують з боку зборок або складок на відстані 0,7... 1 см від зрізів. Зшивають з боку зборок або складок. У кінці підрізу шов поступово звужують і зводять нанівець, обметують його і відгинають у бік підрізу, який не має зборок або складок.

При обробці підрізу настрочним швом на зборки або складки з виворітного боку накладають і приметують викроєну смужку з основної тканини. Потім з'єднують зрізи розрізу і смужки, зметують і зшивають з боку розрізу, який не має зборок або складок, смужку відгинають у бік розрізу без зборок, зметують з лицьового боку і настрочують оздоблювальною строчкою.

У підрізі зі складками і клапаном спочатку заметують складки шириною 1,5...2 і глибиною 3...4 см, обробляють клапан. Потім на складки накладають готовий клапан і приметують. Складають лицьовими боками зрізи всередину, зметують по складках, вирівнюючи зрізи розрізу, клапана і складочок, настрочують по складках, одночасно вшиваючи клапан.

 

 

Категория: Державна підсумкова атестація 2012, 11 клас | Просмотров: 6923 | Добавил: Виктория | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Апрель 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Торезская школа-интернат
  • Зугресская школа-интернат
  • Чутівська ЗОШ І-ІІІ ступенів
  • Константиновская школа-интернат №1
  • Основы здоровья.Сайт Маргариты Кукобы
  • Методическая и учебная литература
  • Новости ведущих издательств Украины
  • Константиновская вспомогательная школа-интернат
  • Дефектолог-практик. Сайт Кирии Анжелы Витальевны
  • Полезные ссылки
  • Министерство образования и науки Украины
  • Управление образования и науки Донецкой областной государственной администрации
  • Донецкий областной институт последипломного педагогического обраазования
  • Каталог сайтов школ Украины
  • ВСЁ ДЛЯ ПЕДАГОГА-ОРГАНИЗАТОРА
  • Методическая копилка учителя информатики
  • Дайджест «Усе для школи» — це електронне видання про послуги та товари для тих, хто працює в освітній галузі України
  • Видавництво «Шкільний світ»


    Copyright MyCorp © 2024
    Бесплатный хостинг uCoz