Пятница, 26.04.2024, 11:09
Seamstress 

Меню сайта
Категории раздела
9 класс [2]
10 класс [21]
11 класс [21]
Державна підсумкова атестація 2012, 11 клас [30]
группа"кулинары" [20]
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 355
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Погода

Ссылка на мой сайт
<A HREF="//trudobuch.ucoz.ua/" TARGET="_blank">Для учителя-
технологии</A>
Главная » 2012 » Апрель » 8 » Види застібок, технологія їх обробки
19:39
Види застібок, технологія їх обробки

 

Види застібок, технологія їх обробки

У швейних виробах застосовують кілька видів застібок, їх різновиди залежать від виду виробу (поясний чи плечовий) та способу обробки. У плечових виробах вони бувають: одно- і двобортні, відкриті й закриті; настрочні, вшивні, пришивні; розміщені посередині переду, посередині спинки, у боковому шві, у плечовому шві, у рукаві, виконані з однією або двома обшивками, тасьмою-блискавкою тощо.

У поясних виробах найчастіше зустрічаються застібки з підкрійною обшивкою і тасьмою -блискавкою.

Застібки з тасьмою-блискавкою зручні, практичні, легко обробляються. їх застосовують при пошиті будь-якого виробу. Тасьма-блискавка може бути як потайною застібкою, так і елементом оздоблення виробу (часто у верхньому одязі). У тому випадку, коли у виробі є шов, підігнуті краї виробу по лінії застібки настрочують на тасьму односторонньою або зустрічною складкою. Якщо у виробі шва немає, то розрізи обробляють однією або двома обшивками.

Застібка однією обшивкою може бути розміщена по лінії середини переду, спинки у плечових виробах, на рукавах, у поясних виробах.


У деталях виробів, де відсутній розріз або шов, деталь розрізають на необхідну довжину застібки, у швах намічають довжину застібки. Для обробки розрізу викроюють обшивку довжиною, що дорівнює подвійній довжині застібки плюс 1,5...3,3см, і шириною 3...6 см, яка залежить від місця розміщення застібки. На лицьовий бік обшивки кладуть лицьовим боком деталь виробу з розрізом і пристрочують. Шви запрасовують на обшивку. Зріз обшивки підгинають на 0,5...0,7 см навиворіт і припрасовують. Потім обшивку відгинають так, щоб підігнутий край її перекривав шов пришивання, і настрочують по краю. Оброблений розріз сполучають і відгинають з вивороту правої пілочки. Зайву обшивку зрізають по формі горловини чи лінії талії. Внизу фіксують обшивку по згину швом.

Якщо моделлю виробу передбачені петельки і ґудзики, то перед обробкою розрізу обшивкою до правого боку пілочки на лицьовий бік приметують заготовлені петельки. І лише тоді приступають до обробки, як описано вище. Петельки бажано прострочити додатково до обробки, для міцності.

Застібку в боковому шві поясного виробу або шві з'єднання пілочок можна обробити двома способами.

1-й спосіб. Застібка поясного виробу складається з верхньої і нижньої частин. Край верхньої половини застібки проходить по лінії бокового шва. Щоб запобігти розтягуванню по лінії згину верхньої частини застібки, з вивороту підшивають кромку (пружок) тканини завширшки 3 см по всій довжині застібки. Якщо застібка під складкою, то у ребро складки вшивають тоненьку смужку (до 1 см). До кромки пришивають гачки, перегинають верхню частину застібки по наміченій лінії згину і проколюють гачками тканину, залишаючи 0,5... 1 см до згину. Обрізний край підгину застібки підшивають швом «козлик» або обшивають смужкою підкладкової тканини, підшиваючи потайними стібками. Обрізний край нижньої частини застібки обшивають смужкою підкладкової тканини. Відгинають шов пришивання, обрізний край обшивки підгинають всередину на 0,5 см і підшивають потайним швом. Верхню частину готової застібки накладають на нижню, намічають місце пришивання петельок до гачків, пришивають їх. Перевіряють зріз по лінії талії, зайву тканину обрізають. Виконують волого-теплову обробку застібки.

2-й спосіб. Для обробки застібки цим способом викроюють підшивну смужку з основної тканини, ширина якої дорівнює припуску на шви (2,5 см) плюс 1 см, довжина дорівнює довжині застібки плюс 2 см. Для обробки бокових зрізів на рівні застібки викроюють обшивки по нитці основи з підкладкової тканини. Для передньої пілки ширина обшивки дорівнює ширині припуску на шов плюс 1-1,5 см. Для обробки задньої пілки ширина обшивки дорівнює подвійній ширині шва плюс 1 см, тобто 6 см

Довжина підкладкової смужки дорівнює довжині застібки плюс 2-2,5 см. Лівий боковий шов від зрізу по лінії талії до наміченої довжини застібки зшивають рідкою строчкою, закріпивши зворотною строчкою, а тоді зшивають звичайною строчкою, видаливши нитки рідкої строчки.

До задньої пілки по запрасованому згину приметують підшивну смужку лицьовим боком так, щоб припуск збігався зі згином. Пришивають по лінії згину, живу нитку витягують, а шов розпрасовують.

До бокового зрізу передньої пілки лицьовим боком всередину приметують підкладку і пришивають її завширшки 0,5.. .0,7 см, живу нитку витягують і зрізи запрасовують на підкладку. Потім зрізи, обігнувши підкладкою, виметують і прострочують у розхил шва, нитки зметування видаляють і зрізи запрасовують на підкладку. Живу нитку витягують, і підкладку приметують так, щоб зріз її підходив до згину.

Помічають місце пришивання гачків. Зрізи пришитої смужки нижньої частини застібки також обробляють підкладкою, обгинаючи зрізи, прикладають по вивороту, перекриваючи шов пришивання її до бокового шва. Зрізи підкладки і бокового шва задньої пілки обробляють разом. У кінці застібку закріплюють поперечною строчкою. Підкладку по низу підгинають і підшивають потайними стібками або вирівнюють зріз і підшивають швом « козлик ».

На рівні гачків намічають місця пришивання петельок (петельки пришивають нитками в тон тканини або виготовляють з ниток).

Перевіряють якість виготовленої застібки, підрівнюють зріз по лінії талії. Під час обробки верху по лінії талії корсажною стрічкою припуск на шов передньої пілки, оброблений підкладкою, відгинають на лицьовий бік і зверху прошивають горизонтальною строчкою на ширину припуску на шов по верхньому зрізу виробу. У кінці строчки надсікають, відгинають припуск навиворіт, кутик вирівнюють і виконують волого-теплову обробку. Початок застібки суміщають із надсічкою.

Застібка тасьмою-блискавкою по боковому шву поясного виробу. Є різні способи обробки застібки тасьмою-блискавкою: відкритою, потайною, у шві, складці й цілій деталі виробу (переді, спинці, кокетці, полотні спідниці).

Лівий боковий шов поясного виробу від зрізу по лінії талії до кінця застібки зшивають рідкою строчкою завширшки швом 0,5 см. Від застібки до лінії низу нитки рідкої строчки підрізають біля закріпки. Шов розпрасовують і нитку рідкої строчки видаляють.

Запрасований згин шва задньої пілки накладають на тасьму так, щоб він збігався із ланками зубчиків тасьми, не перекриваючи їх. Верхня частина ланки зубців не повинна доходити до зрізу лінії талії поясного виробу на 1-1,5 см. Тасьму прикладають і приметують. Потім згином шва передньої пілки перекривають ланку зубчиків тасьми по всій довжині застібки, приметуючи косими стібками.

На передній нитці прострочують оздоблювальною строчкою, закріплюють внизу тасьму застібки, а на задній піл ці прострочують по згину застібки.

 

Категория: Державна підсумкова атестація 2012, 11 клас | Просмотров: 8031 | Добавил: Виктория | Рейтинг: 1.7/6
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Апрель 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Торезская школа-интернат
  • Зугресская школа-интернат
  • Чутівська ЗОШ І-ІІІ ступенів
  • Константиновская школа-интернат №1
  • Основы здоровья.Сайт Маргариты Кукобы
  • Методическая и учебная литература
  • Новости ведущих издательств Украины
  • Константиновская вспомогательная школа-интернат
  • Дефектолог-практик. Сайт Кирии Анжелы Витальевны
  • Полезные ссылки
  • Министерство образования и науки Украины
  • Управление образования и науки Донецкой областной государственной администрации
  • Донецкий областной институт последипломного педагогического обраазования
  • Каталог сайтов школ Украины
  • ВСЁ ДЛЯ ПЕДАГОГА-ОРГАНИЗАТОРА
  • Методическая копилка учителя информатики
  • Дайджест «Усе для школи» — це електронне видання про послуги та товари для тих, хто працює в освітній галузі України
  • Видавництво «Шкільний світ»


    Copyright MyCorp © 2024
    Бесплатный хостинг uCoz